Pokój dla Rodziny i Zabawy

Przepis na sukces tej kuchni? Weź dwa pokoje, usuń jedną ścianę i wypełnij przestrzeń funkcjonalnością i atrakcyjnym designem.

Pokój dla Rodziny i Zabawy (Promo) Pokój dla Rodziny i Zabawy (Promo)

Kathy i Brian Murphy kupili idealny dom. Miała odpowiedni styl i funkcje, z jednym małym wyjątkiem — kuchnią. Był mały, ogrodzony i wymagał pracy.

„Kiedy się wprowadziliśmy, kuchnia była przestarzała, co nie było pomocne” – wyjaśnia Kathy. „Chcieliśmy dać z siebie 100%, ponieważ spędzamy tu większość czasu. Nie czułem, żeby przestrzeń miała jakikolwiek inny związek z domem. Wszystko było ogrodzone. Jednak sąsiednia sypialnia z tyłu dawała rodzinie nadzieję. Z pomocą projektantki z Dallas Cindy Zelazny Rodenhaver spełniły się ich marzenia o otwartej kuchni.



A mury upadły
Plan zakładał usunięcie ściany oddzielającej kuchnię od wolnej sypialni i połączenie dwóch mniejszych pomieszczeń w jedno pomieszczenie z kilkoma strefami funkcjonalnymi. Ponieważ była to ściana nośna, zainstalowano podporową belkę nadprożową, aby wzmocnić strop i piętro. Połączenie dwóch pomieszczeń potroiło powierzchnię użytkową, a także połączyło nową przestrzeń z otoczeniem.

„Uwielbiam to, że mogę teraz zajrzeć na podwórko” – mówi Kathy. „Zawsze mogę mieć oko na chłopców, kiedy się bawią”. Matthew i Michael byli również inspiracją do dodania dodatkowej szafki, w której mieści się centrum komputerowe. „To jest dokładnie to, czego chcieliśmy – przestrzeń wielozadaniowa” – mówi Kathy. „Mogę z łatwością monitorować, w co chłopcy grają na komputerze i jednocześnie gotować”.

Zbudowany z sosny, aby pasował do nowych szafek kuchennych, centrum zawiera wszystko, od przyborów szkolnych po mały telewizor ukryty w górnej części. „Poprosiłam nawet o specjalne przegródki na wielkie, grube książki telefoniczne z Dallas” – mówi Kathy. Nie trzeba dodawać, że jest niezbędny w kuchni.

Świeża perspektywa
Chociaż ogólna przestrzeń wzrosła, pierwotny plan w kształcie litery U dla kuchennego obszaru roboczego pozostał taki sam. Funkcjonował dobrze do przygotowywania posiłków, ale nie był modny. Aby zaktualizować wygląd i styl, Cindy zainstalowała sosnowe szafki, aby skoordynować je z blatami z granitowych płytek. Dodanie podwyższonego baru jadalnego, wpuszczanych świateł i szklanych frontowych drzwi szafki zwiększa przestrzeń o nowoczesne akcenty. Szafki górne znajdują się tylko wzdłuż ścian. Podwójne piekarniki zastępują lodówkę, która teraz stoi na prawej ścianie, więc wszystko jest dostępne.

„To działa pięknie” – deklaruje Kathy. „Jest zorganizowany jak nowy dom z urokiem starego”.

(Aby przeczytać o kolejnej wspaniałej zmianie kuchni, zobacz „Currey's Kitchen” na stronie 148 w wydaniu z marca 2003 r. południowe życie .)